Indische gehaktballetjes in ketjapsaus

Benodigdheden voor ongeveer 20 kleine balletjes:

  •  500 gram gehakt naar keuze*
  • ei, maat M
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel komijn, gemalen
  • 1 theelepel korianderzaad, gemalen
  • paneermeel

*Ik gebruik eigenlijk altijd half-om-half gehakt, maar je kunt ook runder- of lamsgehakt nemen.

Voor de ketjapsaus:

  • 1 kleine witte ui, heel fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 4 eetlepels water
  • 100 ml ketjap manis
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 2 theelepels donkere basterdsuiker

Voor de garnering:

 
  • 1 bosuitje, in kleine ringetjes
  • 2 eetlepels sesamzaad

Bereidingswijze:

Meng alle ingrediënten voor de Indische gehaktballetjes en draai er balletjes van. Gebruik zoveel paneermeel als je nodig hebt; je mengsel moet niet te nat en niet te droog zijn. Het verschilt veel wat voor gehakt je gebruikt en of je ei misschien wat groter is. Ik zit meestal zo rond de twee eetlepels paneermeel per 500 gram gehakt. Ik heb ze niet te groot gemaakt, dan haal je er ongeveer 25 uit. Bak de balletjes in een grote pan in een beetje boter en olijfolie rondom bruin en gaar.

Meng in een steelpan alle ingrediënten voor de ketjapsaus en laat ongeveer 10 minuten goed pruttelen, zodat je een wat ingedikte, glanzende saus krijgt.

Giet de saus over de gehaktballetjes, schep even goed door zodat er een mooie glimmende laag saus over de balletjes zit en serveer met de ringetjes bosui en sesamzaad op een mooi schaal.

Wanneer je deze balletjes van te voren maakt, braad dan wel alvast de balletjes aan, maar maak de saus op het laatste moment. Verwarm dan de balletjes nog even kort in de pan en serveer met de saus. Ook koud niet te versmaden!  Bron:OngewoonLekker.com

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb