Linzenballetjes

Rode pesto

Men neme (voor 2 tot 3 personen):

Voor de pesto-couscous
– 50 gram zongedroogde tomaatjes
– 1 volle eetlepel pijnboompitten
– 1 volle handvol basilicumblaadjes
– 2 tenen knoflook, in stukjes
– 20 gram geraspte Parmazaanse kaas
– 1 theelepel zout
– 2 theelepels vers gemalen peper
– 2 eetlepels goede olijfolie
– 100 gram couscous

Voor de linzenballetjes
– 125 gram gedroogde rode linzen
– 3 handjes verse kruiden, bijvoorbeeld basilicum, platte peterselie en wat tijm
– 2 tenen knoflook, in stukjes gehakt
– 1 rode peper, de zaadjes en zaadlijsten verwijderd, in stukjes gehakt
– 1 rode ui, versnipperd
– 1 eierdooier
– 1 theelepel paprikapoeder
– 1 theelepel chilipoeder
– 1 theelepel korianderzaad
– 1 theelepel zout
– 2 theelepels vers gemalen peper
– 4 eetlepels kruim van oud brood
– sap van een halve limoen

 
Rode linzen

Zo zien rode linzen eruit. Feloranje!

En zo doe je het:
– Week de linzen 24 uur in koud water. Ze zwellen wat en worden zacht.
– Bereid na dit weekproces de couscous volgens de verpakking. Doel is dat je lekkere zachte korreltjes krijgt.
– Doe alle pesto-ingrediënten (zonder de couscous dus) in een bak en maak er met de staafmixer een grove pesto van. Of is de keukenmachine natuurlijk. Roer de couscous door de pesto. De bedoeling is dat je wat meer pesto hebt dan couscous. Zet de couscous even weg.

– Nu gaan we aan de slag met de ballen. Laat de linzen goed uitlekken en doe ze met alle andere ingrediënten (minus één eetlepel broodkruim) in een bak en maak er met de staafmixer een grove massa van. Of in de keukenmachine natuurlijk, da’s waarschijnlijk handiger maar die heb ik geen. Mix niet te lang door, dan wordt het een te zachte smurrie.

 
Rode linzen

Alle ingrediënten voor de linzenballetjes.

– Voel even aan je linzenprutje. Te nat en glibberig? Dan voeg je nog wat extra broodkruim toe. Te droog, dan voeg je een piepklein scheutje olijfolie toe.

 
Rode linzen

Je linzenprutje! Draai hier balletjes van.

– Pak een groot bord, bestrooi dat met de laatste eetlepel broodkruim en maak balletjes van je linzenprutje. De balletjes worden gladder als je je handen een beetje nat maakt. Leg ze op het bord.
– Zet nu het bord in de koelkast, en laat de balletjes zo een half uur wat droger en steviger worden.
– Ondertussen maak je wat groenten klaar, een groene salade bijvoorbeeld.
– Verhit een scheut olijfolie of half hoog vuur in een koekenpan met anti-aanbaklaag en leg daar de balletjes voorzichtig in. Laat ze in een minuut of tien aan alle kanten goed bruin worden.

 Linzenballetjes

Zo zien je linzenballetjes eruit na een minuut of tien voorzichtig bakken. Bron: Chicks love food

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb