Afbeeldingsresultaat voor stifado

Stifado  

Ingrediënten voor 4 personen

  • 800 g runderlappen

  • 5 el olijfolie.

  • 5 teentjes knoflook (of naar smaak)

  • 1 blik tomatenblokjes.

  • 250 g sjalotjes.

  • 50 ml rode wijn.

  • ½ dl rode wijn azijn

  • ½ -1 afgestreken tl kaneel.

  • ½-1 afgestreken tl geraspte nootmuskaat

  • 2 laurierblaadjes.

  • 1 mespuntje kruidnagelpoeder.

  • ½ tl gemalen komijn

  • vers gemalen zwarte peper en zout naar smaak

  • 1 klein blikje tomatenpuree.

  • 50 g boter.(of minder naar eigen smaak)

  • ong. 10 gedroogde tomaten op olie, in stukjes gesneden

  • Scheutje Worcestershire sauce.

  • plusminus 300 ml water

  • Bloem om het vlees mee te bestrooien

 Hulpmiddelen

  • Dit past in een Slowcooker met inhoud van van 2,5 - 3 liter

  • Ovenvaste schaal of braadpan,

  • messen, schaaltjes enz.

Voorbereiding

Voordat ik aan de Stifado begin zet ik alles klaar, kleine schaaltjes met de kruiden,weeg de boter af, pers de knoflook uit, meet water en wijn alvast af. Pel de sjalotjes en als ze te groot zijn snijd ik ze doormidden en snijd ik vast het vlees in niet te kleine dobbelstenen. Dat werkt snel.
Mijn slowcooker mag je niet voorverwarmen maar bij andere merken moet je dat wel doen.

  • Voor gebruik in de oven verwarm je de oven voor op 160°. Let op iedere oven is anders dus het zou kunnen zijn dat je de temperatuur moet verlagen!

     

    Bereidingswijze

    • Doe de olijfolie in de koekenpan of juspan en bak het vlees (wat bestrooid met bloem) op matig vuur rondom bruin.

      Voeg dan al roerende de kruiden en de knoflook toe en meng alles goed door elkaar.

    • Voeg peper en zout naar smaak toe. Giet de azijn en rode wijn toe en laat het ongeveer 2 -3 minuten zachtjes pruttelen.

    • Voeg de tomaten uit blik, de gedroogde tomaten ,tomatenpuree en de Worcestershire sauce toe.

    • Doe alles over in de slowcooker OF de ovenvaste schaal. Voeg dan het water toe en let erop dat het vlees onderstaat.

    • Leg de sjalotjes boven op het vlees en daarop de boter. Deksel op de slowcooker (of braadpan).

    • Voor de slowcooker; zet de slowcooker 1 uur op high en 6-7 uur op low (het hangt van je slowcooker af, bij mij is deze timing perfect bij een ander misschien korter).

      Voor de oven is de tijd ongeveer 3 uur.

     

    Serveertips

    • Wij eten er een gemengde sla bij met tomaatjes en Tzatziki bij (zelf gemaakt zie onderstaande link)

    • Plus kleine krielaardappeltjes gebakken in knoflookolie..mmm..

    • Als je het gerecht wilt binden kan je dat doen met wat maïzena of bloem. Als je de slowcooker gebruikt kan je dit al gelijk doen. Maar als je het in de oven maakt doe het dan als het gerecht bijna klaar is.

    • Dit is ook heel lekker met rijst en sperzieboontjes..