Witlof met ham en kaas en mosterdpuree

Gegratineerde witlof met ham en kaassaus

2 pond witlof, dunne plakjes achterham, citroensap, verse nootmuskaat,

Saus: 4 dl melk, 1 kruidnagel, 1 laurierblad, vers gemalen zwarte peper, stukje foelie

30 gram boter, 30 gram bloem 150 gram belegen Goudse of Gruyere kaas

Voorbereiding

Breng de melk met alle specerijen aan de kook en laat op een zacht vuur 30 minuten trekken. Zeef de melk en laat afkoelen.

Verwarm de oven op 200  graden

Kook de witlof 15 minuten in water met zout en citroensap. Laat goed uitlekken in een vergiet. Halveer de stronken en snij de harde kern eruit. Knijp wat van het vocht eruit. Wikkel de ham om de witlof en leg dit in een ovenschaal.

Smelt de boter, roer de bloem erdoor. Laat de roux 1 minuut zachtje koken. voeg al kloppend de melk erdoor roer tot een een gebonden, gladde massa. Voeg de helft van de kaas toe. Breng op smaak met peper en zout. Schep het op de witlof en bestrooi met de andere helft kaas en bestrooi licht met vers geraspte nootmuskaat.

Dek af met aluminiumfolie en zet de schaal na 20 minuten nog even onder de grill voor een mooi korstje.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.