Een rouleau is een mooi klassiek gerecht uit de Franse keuken. Het is een gevuld vleesgerecht in de vorm van een rol. Vandaar de naam rouleau. Een rouleau lijkt op het eerste gezicht ingewikkeld en wat beangstigend, maar dit valt reuze mee. Stiekem lijkt het wel een beetje op een sushi rol als je er over na gaat denken, maar je hebt voor een rouleau in tegenstelling tot de sushi geen ingewikkelde ingrediënten of materialen nodig waar soms lastig aan te komen is. Al het materiaal heb je vaak standaard al in huis, denk aan plasticfolie en een grote pan. De rouleau bestaat in de basis uit 2 gedeelten. Een plat stuk vlees waar je vulling op gaat. En de vulling. De vulling van een rouleau bestaat altijd uit o.a. gemalen vlees. En een vulling van gemalen vlees heet dan weer een farce. Als je de basis begrijpt van een rouleau met een farce kun je er eindeloos mee variëren. Er zijn allerlei heerlijke verse ingrediënten die je kunt gebruiken om je rouleau te vullen. En er zijn verschillende soorten vlees die als buitenkant kunnen dienen. Om je alvast een voorbeeld te geven staat hieronder een klassieker beschreven. Een rouleau van kip met dadel.

Ingrediënten: Voor 2 rouleau ’s

2 kipfilets
2 eetl. hazelnoten (gebrand)
2 eetl. slagroom (ongeklopt)
2 eetl. gehakte peterselie
1 eetl. dragon (gedroogd)
8 dadels (ontpit)
12 plakjes gedroogde ham
Extra nodig:

kleine elektrische hakmolen (bv. van de staafmixer) of een foodprocessor (keukenmachine).
plastic folie
grote pan
Snij op een aparte snijplank de haasjes van de kipfilet. Het haasje vind je aan de onderkant van de kipfilet. Dit is het deel van de kipfilet dat als het ware dubbelgevouwen zit. Als je de haasjes eraf gesneden hebt, mag je de kipfilet eerst even terug in de koelkast leggen. Snij de haasjes in grove stukjes en doe deze in de foodprocessor. Doe de 2 eetlepels gebrande hazelnoten, slagroom, peterselie en de dragon ook in de foodprocessor. Maal alles tot een fijne massa. Je hebt nu een farce gemaakt.  Snij de dadels in kleine stukjes en roer deze door je farce heen.

Haal de kipfilet uit de koelkast en leg er 1 op de aparte snijplank die je voor kip gebruikt. Doe hier een vel plasticfolie overheen. Sla deze kipfilet plat tot het vlees overal ongeveer 1 cm dik is. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een hele zware pan als je geen vleeshamer hebt. Gebruik wel de platte kant van je vleeshamer.  Herhaal dit ook met de andere kipfilet. Leg de kipfilets even opzij en scheur 2 stukken plasticfolie af van ongeveer 60 cm. Leg deze boven op elkaar in de breedte. Vervolgens scheur je nog 2 stukken plasticfolie van ongeveer 40 cm af. Deze leg je in de lengte erop. In het midden heb je dan 4 lagen folie. Leg hier dakpansgewijs de 6 plakken gedroogde ham op. Zorg ervoor dat je van de rand van de 4 lagen folie ongeveer een 4 cm vrij laat. Leg op de kipfilet op de plakken ham. En besmeer de filet met de helft van de farce die je hebt gemaakt. Dit mag ongeveer een kleine cm dik zijn.


Pak het folie bovenaan vast en til het langzaam op. Het geheel komt nu wat omhoog. Trek het geheel wat naar je toe zodat je een begin hebt van je rol. Rol het geheel op met behulp van de folie. Zorg ervoor dat je het zo strak mogelijk oprolt! Als je het geheel hebt opgerold draai je de zijkant strak zodat je er een strakke knoop in kunt maken zo dicht mogelijk tegen de kipfilet aan. Herhaal dit ook aan de andere kant.

Herhaal dit proces nog een keer met de andere kipfilet, plakjes ham en de andere helft van de farce.

Als het goed is heb je nu 2 mooie rollen. Leg de rollen in de pan met water. Als er iets water inloopt is dit niet erg. Doe het deksel op de pan en gaar ze 20 minuten in het water. Haal ze er na 20 minuten uit en laat ze even uitlekken. Haal de rouleau uit het folie en snij hem in mooie plakken. Je kunt de rouleau warm en koud serveren. Eet smakelijk!

Tip: Maak er een lekkere chutney  bij van appel, cranberry  of peer! Dit smaakt namelijk heerlijk bij de rouleau

Ik serveerde dit met (zelfgemaakte) mangochutney, kan ook met een andere chutney natuurlijk. Kijk eens bij Donderse uitjes

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb