Afbeeldingsresultaat voor gehaktballetjes tomatensaus mozzarella

Voor wie graag geniet van eenvoudige gerechten met extra pit is deze echt niet te missen!(Jamie Oliver)

Ingredienten (4-6 personen)
• 1 kg vlees om gehakt van te maken of gekocht gehakt
• 2 sneden brood
• 2 afgestreken eetlepels gedroogde oregano
• 1/2 eetlepel komijnzaad fijngewreven
• 1/2 klein gedroogd rood chilipepertje
• 1 eetlepel fijngehakte verse rozemarijn
• 1 eierdooier
• zout en zwarte peper uit de molen
• 4 eetlepels olijfolie
• 2 handen vol verse basilicum, alleen de blaadjes, in stukjes gescheurd
• 60 g. Mozarella, verbrokkeld
• 60 g. Parmezaanse kaas,geraspt .

Desgewenst:
• 1 ui, fijngehakt
• 1 teen knoflook
• 1 eetlepel olijfolie
• 1 afgestreken eetlepel Dijonmosterd

Bereiding:
Als je geen gemalen gehakt gekocht hebt, hak het vlees dan tot de gewenste fijnheid in de foodprocessor en doe het in een kom. Gebruik de foodprocessor ook om de 2 sneden brood tot broodkruim te maken. Meng het broodkruim, de gedroogde oregano, de komijn, het pepertje, de rozemarijn en de eierdooier en 2 afgestreken theelepels zout door het gehakt. Geef ook een flinke zwaai aan de pepermolen.
In dit stadium kun je de ‘desgewenste’ ingrediënten toevoegen (fruit ze samen op een zacht pitje gaar en laat het mengsel afkoelen). Kneed alles goed door elkaar en vorm er, met natte handen, ballen van, zo groot als je ze hebben wilt. Je kunt ze direct bakken of ze op vetvijr papier en afgedekt met huishoudfolie maximaal een dag in de koelkast bewaren.
Verhit een braadpan met dikke bodem tot hij heel heet is, giet er 3-4 eetlepels olijfolie in en laat die over de hele bodem van de pan lopen. Leg je gehaktballen erin en bak ze voorzichtig aan alle kanten bruin. Beweeg de pan een beetje heen en weer, dan krijgen de ballen oveal een mooi kleurtje. Zet het vuur laag en giet er de tomatensaus bij. Strooi er veel vers basilicum en wat verbrokkelde mozzarella en geraspte Parmezaanse kaas over. Zet de pan 15-20 minuten in een oven met een temperatuur van 200 graden (gasoven stand 6), tot de kaas goudbruin is.

Basistomatensaus:
* 1 grote teen knoflook, fijngehakt * 2 eetlepels olijfolie * 1 klein gedroogd rood pepertje, verkruimeld * 2 theelepels gedroogde oregano * 3 blikken Italiaanse pruimtomaten à 400 g. * 1 eetlepel rode-wijnazijn * 1 handvol basilicum of marjolein (of beide), grof gehakt * zout en zwarte peper uit de molen * 2-3 eetlepels extra virgin olijfolie

Bereiding:
Fruit de knoflook in de olijfolie in een pan met dikke bodem op een laag vuur. Doe er dan het pepertje, de oregano, en de tomaten bij. Roer voorzichtig, zodat de tomaten niet stuk gaan, anders komen de pitjes tevoorschijn en die maken de saus een beetje bitter. Door de tomaten heel te laten en het mengsel heel langzaam te laten koken krijg je een heerlijk zoete saus. (Je kunt als je wilt de pitjes uit de tomaten halen, maar ik vind het niet nodig.)

Breng alles aan de kook en laat het 30 minuten zacht sudderen. Roer de azijn erdoor en hak dan de tomaten in de saus aan stukken. Meng er nu het verse basilicum of marjolein door, breng de saus op smaak met zout en peper en roer er 2-3 eetlepels van je lekkerste extra virgin olijfolie door. Deze saus blijft in de vriezer een paar maanden goed (in de koelkast maximaal een week) en is de basis voor veel gerechten.

Tip:

Maak van het gehakt een lange rol (soepballetjes) of vierkante staaf (grote gehaktballen). Snij met een mes de rol c.q. de staaf in even grote stukken. Eerst door de helft. De helften weer door de helft. Enzovoort. De stukken nog even heel snel tot bal rollen en klaar ben je. (Tip van Culinette)

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

M.R. Reehorst
5 jaar geleden

ze waren heeeerlijk, mede namens rudolf

Maak jouw eigen website met JouwWeb