Rodebietenchutney
Voor bijna 1,5 liter

500 gram ongekookte rode bieten
350 gram friszure appels, geschild en in heel kleine blokjes
250 gram uien, fijngesnipperd
250 ml appelazijn
200 gram suiker
1 theelepel zout
2 sinaasappels
3 cm verse gember, geschild en fijngeraspt
2 theelepels venkelzaad, even gekneusd in de vijzel
1 theelepel garam masala (Indiaas specerijenmengsel)
mespuntje cayenne- of chilipeper (facultatief; mijn toevoeging)

Was genoeg potten en deksels om 1400 ml chutney in te doen in de afwasmachine.
Pak de bietjes in aluminiumfolie en bak ze in een uurtje gaar in de oven op 175 graden. Laat afkoelen tot lauw. Pel ze en snijd ze in kleine blokjes.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes. Boen de sinaasappels schoon, rasp de oranje schil (niet het wit) eraf en pers ze uit.
Doe azijn, suiker en venkelzaad in de pan, verwarm en roer tot de suiker is opgelost. Voeg dan sinaasappelrasp en sap, gember, uien, appel- en bietenblokjes toe en laat 45 minuten pruttelen. Voeg dan de garam masala (van mij mag er nog een snuif chilipeper bij) toe en kook al roerend tot de chutney niet meer van de achterkant van een lepel glijdt. Verdeel heet over de potten, draai de deksels goed aan en zet een half uur op hun kop. Nu komt het belangrijke, volgens Lot: laat minstens 2 weken rijpen voor de ware smaak. Koel een paar maanden houdbaar.(bron Onno Kleyn)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb