INGREDIENTEN 10 personen

Voor de gevulde kalkoen:
40 gr gedroogde paddestoelen (bv. eekhoorntjesbrood, morilles)
125 gr bakbacon, fijngesneden
20 gr boter
ca 400 gr saucijsjes
75-100 gr vers witbroodkruim
2 teentjes knoflook, fijngesneden
4-5 el fijngesneden bladpeterselie
1-2 tl fijngesneden salie
snufje gemalen kruidnagel
2-3 eieren, losgeklopt
zout, peper
0,5 - 1 dl melk
1 kalkoen van 3 - 3,5 kg
125 gr gesmolten boter
20-30 kleine sjalotjes gepeld

Voor de paddenstoelensaus:
6 sjalotjes fijngesneden
2 teentjes knoflook fijngesneden
2-3 el olijfolie
300 gr gemengde paddenstoelen in kleine stukjes
1 tl fijngesneden rozemarijn
2 tl fijngesneden tijm
4 dl gevogeltefond
2 dl slagroom

HULPMIDDELEN

Keukentouw

Voorbereiding

Week de gedroogde paddenstoelen ca. 20 min in heet water en laat ze uitlekken.
Bak de bacon in 5-10 min krokant in 20 gr boter.
Snijd de saucijsjes open en haal de vulling eruit.

Bereidingswijze

Kalkoen:
Meng de saucijsjesvulling met de gewelde paddenstoelen, bacon, broodkruim, knoflook, peterselie, salie, kruidnagel, eieren, zout, peper, en eventueel wat melk tot een smeuige vulling.

Dep de kalkoen van binnen en van buiten goed droog met keukenpapier en vul hem via de voor- en achterzijde.

Maak de openingen van de kalkoen dicht met keukentouw. Bind de poten, ook met behulp van keukentouw dicht tegen het lijf aan.

Wrijf de kalkoen in met 2-3 el gesmolten boter en wat zout en peper. Schenk de rest van de boter in een braadslede. Leg de kalkoen erop zijn buik in.

Braad de kalkoen in ca 3 uur gaar in het midden van een voorverwarmde oven op 225 C.
Schakel de oven na ca 30 min. terug naar 175 C.
Bedruip de kalkoen elk kwartier met het braadvet.
(dek de kalkoen af met aluminiumfolie als de buitenkant te bruin wordt)

Bak de sjalotjes de laatste 50 min. mee, leg ze rond de kalkoen in de braadslede en bedruip ze regelmatig met het braadvocht.

Paddenstoelensaus:
Bak de sjalotjes met de knoflook ca 10 min in de olijfolie op zacht vuur.
Voeg de paddenstoelen, rozemarijn en tijm toe en bak alles al omscheppend 6-8 min. op hoog vuur.
Voeg de fond toe en laat het vocht tot de helft inkoken. Roer er dan de slagroom door en laat de saus nog even inkoken tot een goede dikte. Breng op smaak met zout en peper.

Bron Libelle

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.